Skip to the main content

Original scientific paper

Karakterizacija β-glukana izoliranih iz pivskoga kvasca te osušenih različitim metodama

Vesna Zechner-Krpan ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Laboratory of Biochemical Engineering, Industrial Microbiology and Malt and Beer Technology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vlatka Petravić-Tominac orcid id orcid.org/0000-0002-0680-5702 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Laboratory of Biochemical Engineering, Industrial Microbiology and Malt and Beer Technology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Iva Gospodarić ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Ksaverska cesta 2, POB 291, HR-10001 Zagreb, Croatia
Lana Sajli ; Forensic Science Centre 'Ivan Vučetić', Ilica 335, HR-10000 Zagreb, Croatia
Senka Đaković ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Chemistry and Biochemistry, Laboratory of Organic Chemistry, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jelena Filipović-Grčić ; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, Department of Pharmaceutics, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 894 Kb

page 189-197

downloads: 4.171

cite


Abstract

Netopljivi β-glukani izolirani su iz pivskoga kvasca primjenom dvaju različitih postupaka: alkalno-kiselinskog (AK) i alkalno-kiselinskog s uklanjanjem manoproteina (AKM). Dobiveni pripravci β-glukana osušeni su na zraku, liofilizacijom i raspršivanjem uz prethodnu obradu ultrazvukom. Takvi su pripravci, dobiveni AK i AKM postupcima, imali približno iste vrijednosti suhe tvari, ukupnih polisaharida i proteina, te udjele ugljika, dušika i kisika određene organskom mikroanalizom. Na udio β-glukana u ukupnim polisaharidima bitno su utjecali različiti postupci izolacije. FT-IR spektri svih pripravaka imali su izgled tipičan za (1→3)-β-D-glukan. Sušenjem na zraku i liofilizacijom došlo je do značajnih promjena strukture čestica i aglomeracije ß-glukana. Sušenje raspršivanjem uz prethodnu obradu ultrazvukom nije dovelo do stvaranja nakupina čestica kao ni do znatnih promjena njihove strukture.

Keywords

β-glukan; izolacija β-glukana; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae

Hrčak ID:

53628

URI

https://hrcak.srce.hr/53628

Publication date:

10.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 5.265 *