Original scientific paper
Određivanje udjela fenola i antioksidacijskog kapaciteta u sortama borovnice (Vaccinium corymbosum L.) uzgojenim na području sjeverozapadne Hrvatske
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Zvonimir Savić
; Croatian Centre for Agriculture, Food and Rural Affairs, Jandrićeva 42, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ana Brala
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Branka Levaj
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Danijela Bursać Kovačević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ante Biško
; Croatian Centre for Agriculture, Food and Rural Affairs, Jandrićeva 42, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Svrha je ovoga istraživanja odrediti udjel fenola: ukupne fenole (TPC), flavonoide (TF), antocijane (TA), flavan-3-ole (TF3ols), zatim ukupni antioksidacijski kapacitet (TAC) i redukcijsku snagu (RP) u četiri sorte borovnica (Vaccinium corymbosum L.) introduciranih u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. Fenolni su spojevi određeni spektrofotometrijskim metodama, TAC je određen DPPH i ABTS metodama te RP FRAP metodom. Sve su sorte sadržavale veliku količinu TPC, TF, TA i manju količinu TF3ols. Među istraživanim sortama, sorta Sierra sadržavala je najveću količinu svih skupina fenolnih spojeva, zatim sorta Elliott te Bluecrop i Duke. Statistički značajne razlike utvrđene su u količini fenolnih spojeva različitih sorata te zbog sezone uzgoja (p<0.05). Udjeli fenolnih spojeva bili su veći u sortama uzgojenim tijekom 2006. Istraživane sorte imaju veliki antioksidacijski kapacitet i redukcijsku snagu, a sve skupine fenolnih spojeva pokazuju vrlo visoku korelaciju s TAC i RP (R=0,46 do 0,99). Istraživanjem je utvrđeno da uzgoj u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske pogoduje introdukciji istraživanih sorata borovnice. Općenito su plodovi borovnice bogat izvor fenolnih spojeva, koji pokazuju očigledan antioksidacijski kapacitet.
Keywords
borovnica; fenoli; antioksidacijski kapacitet; redukcijska snaga
Hrčak ID:
53631
URI
Publication date:
10.6.2010.
Visits: 5.761 *