Skip to the main content

Short communication, Note

Utjecaj fermentiranoga soka cikle na kemijski induciranu mutaciju sojeva Salmonella typhimurium TA98 i TA100

Elżbieta Klewicka ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University of Lodz, 171/173 Wolczanska Street, PL-90-924 Lodz, Poland


Full text: english pdf 116 Kb

page 229-233

downloads: 1.085

cite


Abstract

Pomoću Amesova testa ispitana su svojstva svježega i fermentiranoga soka cikle kako bi se spriječila kemijski inducirana mutacija sojeva Salmonella typhimurium TA98 i TA100. Fermentirani sok cikle dobiven je prirodnom, te kontroliranom fermentacijom pomoću odabranih sojeva mliječno-kiselih bakterija, i to: Lactobacillus paracasei 0916, 0920 i 0923, te Lactobacillus brevis 0944. Kao standardni mutagen za indukciju His+ revertanta sojeva Salmonella typhimurium TA98 i TA100 upotrijebljen je N-metil-N’-nitro-N-nitrozogvanidin (MNNG). Amesovim testom ispitan je utjecaj soka cikle (u dozama od 0,5; 1,0; 2,0; 5,0 i 10,0 μL po ploči) na smanjenje učestalosti mutacije. Ispitivanje je pokazalo da fermentirani sok cikle u dozi od 10 μL po ploči smanjuje mutaciju induciranu s MNNG za 64 % u Salmonella typhimurium TA98, te za 65 % u Salmonella typhimurium TA100. Sok cikle dobiven prirodnom fermentacijom, u najvećoj dozi od 10 μL po ploči, zadržao je samo 24-25 % od početne antimutagene aktivnosti. Ista doza soka cikle dobivenog kontroliranom fermentacijom s pomoću 3 soja Lactobacillus paracasei (0916, 0920 i 0923) znatno je smanjila induciranu mutaciju sojeva Salmonella typhimurium TA98 i S. typhimurium TA100, i to za 61 odnosno 65 % (primjenom soja 0916), za 50 odnosno 56 % (primjenom soja 0920), te za 56 odnosno 49 % (primjenom soja 0923). Sok fermentiran s pomoću Lactobacillus brevis 0944, u dozi od 10 μL po ploči smanjio je broj mutacija Salmonella typhimurium TA98 za 58 %, a Salmonella typhimurium TA100 za 55 %. Zaključeno je da je sok cikle proizveden kontroliranom fermentacijom s pomoću odabranih sojeva mliječno-kiselih bakterija zadržao antimutagena svojstva.

Keywords

fermentirani sok cikle; Salmonella typhimurium; Lactobacillus; antimutagena aktivnost

Hrčak ID:

53633

URI

https://hrcak.srce.hr/53633

Publication date:

10.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.121 *