Skip to the main content

Original scientific paper

ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST I POJAVA VRŠNE TRULEŽI PLODA PAPRIKE POD UTJECAJEM BIOSTIMULATORA I HIBRIDA

Nada Parađiković ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Tomislav Vinković ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ivana Vinković-Vrček ; Institut for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Tihana Teklić ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ružica Lončarić ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Renata Baličević ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 81 Kb

page 20-24

downloads: 898

cite


Abstract

U ovom je istraživanju praćena antioksidativna aktivnost ploda paprike, ukupan i komercijalni prinos, broj nekomercijalnih plodova te pojava vršne truleži ploda pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i hibrida. Statistički značajno najveća (P≤0,01) antioksidativna aktivnost, određena DPPH metodom, zabilježena je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 te je bila u značajnoj pozitivnoj korelaciji (0,526*) s komercijalnim prinosom kod oba hibrida. Općenito, tretman s biostimulatorima pozitivno je utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod hibridne paprike Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži
kod Blondy F1, što je u konačnici dalo značajno veći komercijalni prinos kod oba hibrida.

Keywords

antioksidativni status; biostimulatori; paprika; prinos; vršna trulež ploda

Hrčak ID:

53774

URI

https://hrcak.srce.hr/53774

Publication date:

10.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.015 *