Skip to the main content

Review article

Proizvodnja fruktooligosaharida iz inulina pomoću endoinulinaza i njihov prebiotički učinak

Ram S. Singh ; Carbohydrate and Protein Biotechnology Laboratory, Department of Biotechnology, Punjabi University, Patiala 147 002, Punjab, India
Rupinder P. Singh ; Carbohydrate and Protein Biotechnology Laboratory, Department of Biotechnology, Punjabi University, Patiala 147 002, Punjab, India


Full text: english pdf 274 Kb

page 435-450

downloads: 6.714

cite


Abstract

Proizvodnja i primjena oligosaharida u prehrambenoj industriji sve je učestalija, a najzastupljeniji su fruktooligosaharidi. Od nedavno se koriste kao funkcionalni sastojci hrane, jer zbog prebiotičkog učinka i niza drugih osobina povoljno utječu na zdravlje potrošača. Dobivaju se transfruktozilacijom saharoze pomoću β-fruktofuranozidaza ili hidrolizom inulina pomoću endoinulinaza. Inulin je polifruktan koji se kao rezerva ugljikohidrata nalazi u više od 30 000 vrsta biljaka. Dobar je supstrat za proizvodnju inulinaza i fruktooligosaharida. Ovaj revijalni prikaz obuhvaća novija dostignuća u proizvodnji fruktooligosaharida iz inulina pomoću endoinulinaza, njihova prebiotička svojstva, funkcionalnost i mogućnost primjene u prehrambenoj industriji.

Keywords

endoinulinaza; inulin; fruktooligosaharidi; fruktani; prebiotik i probiotik; bifidogeni učinak

Hrčak ID:

61714

URI

https://hrcak.srce.hr/61714

Publication date:

15.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 8.334 *