Review article
Proizvodnja fruktooligosaharida iz inulina pomoću endoinulinaza i njihov prebiotički učinak
Ram S. Singh
; Carbohydrate and Protein Biotechnology Laboratory, Department of Biotechnology, Punjabi University, Patiala 147 002, Punjab, India
Rupinder P. Singh
; Carbohydrate and Protein Biotechnology Laboratory, Department of Biotechnology, Punjabi University, Patiala 147 002, Punjab, India
Abstract
Proizvodnja i primjena oligosaharida u prehrambenoj industriji sve je učestalija, a najzastupljeniji su fruktooligosaharidi. Od nedavno se koriste kao funkcionalni sastojci hrane, jer zbog prebiotičkog učinka i niza drugih osobina povoljno utječu na zdravlje potrošača. Dobivaju se transfruktozilacijom saharoze pomoću β-fruktofuranozidaza ili hidrolizom inulina pomoću endoinulinaza. Inulin je polifruktan koji se kao rezerva ugljikohidrata nalazi u više od 30 000 vrsta biljaka. Dobar je supstrat za proizvodnju inulinaza i fruktooligosaharida. Ovaj revijalni prikaz obuhvaća novija dostignuća u proizvodnji fruktooligosaharida iz inulina pomoću endoinulinaza, njihova prebiotička svojstva, funkcionalnost i mogućnost primjene u prehrambenoj industriji.
Keywords
endoinulinaza; inulin; fruktooligosaharidi; fruktani; prebiotik i probiotik; bifidogeni učinak
Hrčak ID:
61714
URI
Publication date:
15.12.2010.
Visits: 8.334 *