Skip to the main content

Short communication, Note

Antioksidativna aktivnost sirutke dobivene iz mlijeka fermentiranog s pomoću vrste Lactobacillus, izolirane iz nigerijske fermentirane hrane

Akinniyi Osuntoki ; Department of Biochemistry, College of Medicine, University of Lagos, P.M.B. 12003, Lagos, Nigeria
Ifeoma Korie ; Department of Biochemistry, College of Medicine, University of Lagos, P.M.B. 12003, Lagos, Nigeria


Full text: english pdf 433 Kb

page 505-511

downloads: 2.704

cite


Abstract

Ispitano je osam izolata vrste Lactobacillus, izdvojenih iz pet autohtonih fermentiranih proizvoda (ogi, ogi baba, wara, kunnu i ugba). Wara je mliječni proizvod, a ostali su nemliječni proizvodi. Bakterije su izolirane na MRS agaru i pročišćene tijekom nekoliko uzastopnih nanošenja na tu podlogu. Pomoću DPPH radikala ispitana je antioksidativna aktivnost frakcija sirutke dobivenih iz obranog mlijeka fermentiranog s pomoću svakog izolata, pa je utvrđeno da sve frakcije imaju sposobnost uklanjanja slobodnih radikala. Odabrano je 5 bakterijskih izolata koji su pokazali najveću aktivnost. Metodom bojenja prema Gramu, ispitivanjem morfologije stanica, provođenjem biokemijskog testa i određivanjem utroška ugljikohidrata utvrđeno je da su to: Lactobacillus brevis, L. fermentum, L. plantarum, L. casei i L. delbrueckii. Ispitana je antioksidativna aktivnost, tj. sposobnost uklanjanja slobodnih radikala i inhibicije peroksidacije lipida, sirutke dobivene fermentacijom mlijeka s pomoću tih izolata tijekom 24 sata. Svi sojevi, osim Lactobacillus plantarum, kod kojega nije utvrđena značajna razlika, lakše su uklanjali slobodne radikale nego inhibirali peroksidaciju lipida. Ispitivanjem mogućnosti preživljavanja u uvjetima manje pH-vrijednosti i prisutnosti žuči u podlozi za rast utvrđen je probiotički učinak izolata. Nijedan izolat nije mogao rasti pri pH=2, osim L. casei i L. delbrueckii, koje mogu preživjeti i pri toj pH-vrijednosti. Od pet izolata njih je četiri moglo rasti kad se podlozi za uzgoj dodalo 0,5 % žuči, pri čemu je najotporniji soj bio L. casei, a zatim L. delbrueckii, dok soj L. plantarum nije bio otporan na žuč. Stoga je zaključeno da bi L. casei i L. delbrueckii mogle naseliti probavni trakt i da se bakterije vrste Lactobacillus, izolirane iz autohtone nigerijske fermentirane hrane, mogu upotrijebiti kao starter-kulture za dobivanje proizvoda s antioksidativnom aktivnošću, te da fermentirano mlijeko može biti izvor laktobacila, izoliranih iz nemliječnih proizvoda, koji imaju antioksidativna i probiotička svojstva.

Keywords

antioksidans; sposobnost uklanjanja DPPH radikala; fermentirana hrana; peroksidacija lipida; probiotici; sirutka

Hrčak ID:

61721

URI

https://hrcak.srce.hr/61721

Publication date:

15.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.840 *