Skip to the main content

Professional paper

Neke karakteristike mesa Balkanske koze i jarića

Elena Milevska ; Faculty of Biotechnical sciences, Partizanska b.b. Bitola, Macedonia
Mitre Stojanovski ; Faculty of Biotechnical sciences, Partizanska b.b. Bitola, Macedonia
Nikola Kozarovski ; Faculty of Biotechnical sciences, Partizanska b.b. Bitola, Macedonia
Dimce Kitanovski ; Faculty of Biotechnical sciences, Partizanska b.b. Bitola, Macedonia


Full text: english pdf 124 Kb

page 114-117

downloads: 639

cite


Abstract

Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi način na koji pasmina utječe na intenzitet rasta i karakteristike jarećeg mesa.
Svi muški jarići (domaće Balkanske pasmine i F1križanaca domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine) su hranjeni i održavani u istim
uvjetima. Nakon klanja su izvršena pojedinačna mjerenja mesa. Rezultati pokazuju značajne razlike pri porodnoj težini domaće Bal-
kanske pasmine (3,24 kg) i F1križanaca domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine (2,67 kg). Utvrđen je manji prinos mesa (51, 94%)
sa pH1 6,56 i pH2 5,90 kod domaćih Balkanskih jarića u usporedbi s Alpskim jarićima (57,61%) i pH vrijednostima u rasponu od 6,40 i
5,76. Postotak mišićnog tkiva kod domaćih Balkanskih jarića je iznosio 49,46 %, masnog tkiva 17,35% i kostiju 33,19%. Kod F1križanaca
domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine je mišićno tkivo iznosilo 55,57%, masno tkivo 18,19%, te kosti 26,54%.

Keywords

koza; porodna težina; prinos mesa; mišićno tkivo

Hrčak ID:

61938

URI

https://hrcak.srce.hr/61938

Publication date:

1.3.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.151 *