Skip to the main content

Professional paper

Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture

Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Domagoj Čvek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Dragan Kovačević ; Faculty of Food Technology, University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek
Tihana Krcivoj ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 314 Kb

page 210-216

downloads: 1.613

cite


Abstract

U ovom je radu ispitana adhezija bakterijskoj soja L. plantarum 1K izoliranog iz kulena na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo
uvjetima. Budući da je u preliminarnim istraživanjima L. plantarum 1K pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroor-
ganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (21,96 g/l) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog
soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. L. plantarum 1K znatno smanjuje broj bakterijskih
stanica Salmonella sp. u miševa inciranih sa bakterijom Salmonella sp., te smanjuje translokaciju Salmonella sp. u jetru miševa. L.
plantarum 1K je pokazao osnovne funkcionalne kriterije za izbor probiotičkih sojeva, te se kao takav može upotrijebiti kao funkcio-
nalna autohtona starter kultura za fermentirane mesne proizvode.

Keywords

probiotik; funkcionalne starter kulture; L. plantarum; in vitro i in vivo adhezija; Salmonella sp

Hrčak ID:

61999

URI

https://hrcak.srce.hr/61999

Publication date:

1.7.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.551 *