Original scientific paper
Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline
Ksenija Markov
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
Domagoj Čvek
Nikolina Lovrić
Frane Delaš
Abstract
Aflatoksin M1 (AFM1) potencijalni je karcinogen za ljude, te njegova prisutnost u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Stoga se u ovom radu određivao stupanj mikrobiološkog onečišćenja plijesnima te potencijalna prisutnost aflatoksina M1 u 60 uzoraka sirovog mlijeka, nasumično uzetih od individualnih proizvođača iz različitih krajeva kontinentalne Hrvatske. Najčešće izolirani rodovi plijesni bili su Geotrichum (78,3 %), Aspergillus (32,4 %) i Penicillium (27,0 %). Od ukupno 60 istraživanih uzoraka mlijeka u 86,66 % utvrđena je prisutnost aflatoksina M1, a u 6,66 % uzoraka količine su bile iznad dozvoljenih granica. Bakterije mliječne kiseline koje se koriste u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda kao starter kulture, mogu imati ulogu u smanjenju količine aflatoksina u hrani i krmivu. U ovom je radu istražena i sposobnost bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), Lactobacillus delbrueckii S1 i Lactobacillus plantarum A1 da vežu aflatoksin M1. Standardni soj L. rhamnosus GG (ATCC 53103) i izolat L. delbrueckii S1 mogu značajno (P<0,05) vezati AFM1 (>50%) u usporedbi s izolatom L. plantarum A1 koji ga može vezati između 18,7 do 28,7 %.
Keywords
aflatoksin M1; bakterije mliječne kiseline; sirovo mlijeko
Hrčak ID:
62550
URI
Publication date:
22.12.2010.
Visits: 7.809 *