Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa

Ana Kaić ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Ivica Kos ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Božidar Nikšić, dipl.ing.agr ; Budak 126 a, Gospić


Puni tekst: hrvatski pdf 227 Kb

str. 464-474

preuzimanja: 901

citiraj


Sažetak

Uloga mesa u prehrani ljudi je u današnje vrijeme česta tema diskusija. Iako meso ima bez sumnje visoku hranidbenu vrijednost, vrlo često se njegova konzumacija prikazuje kao jednim od najvažnijih čimbenika u prehrani koji negativno utječe na ljudsko zdravlje. Unatoč tome, razvoj i strategije primjene mesa kao funkcionalne hrane pružaju sve više različitih mogućnosti modifi kacije pojedinih komponenti u sastavu mesa i mesnih proizvoda. Samim time se stvaraju novi trendovi u prodaji i potrošnji mesa i mesnih proizvoda, a ponuda na tržištu je veća i raznovrsnija. Uvažavajući utvrđene činjenice i teorijske postavke funkcionalne hrane, opisan je razvoj njegova koncepta u Japanu i Europskoj uniji. Nadalje, opisane su strategije korištene u modifi kaciji sastava mesa u procesu proizvodnje, načini smanjenja, zamjene ili eliminacije sastojaka nepovoljnih za ljudsko zdravlje i mogućnosti dodavanja sastojaka s funkcionalnim obilježjima.

Ključne riječi

funkcionalna hrana; meso; strategije

Hrčak ID:

112277

URI

https://hrcak.srce.hr/112277

Datum izdavanja:

1.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 2.647 *