Izvorni znanstveni članak
Utjecaj pasterizacije na fizičko-kemijska svojstva i kvalitetu mlijeka
Natalija Dozet
; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac
Sažetak
Mlijeko, da bi se upotrijebilo kao namirnica treba do momenta upotrebe da sačuva karakteristične osobine. Tretiranje mlijeka visokim temperaturama, obezbjeđuje higijensku kvalitetu i određuje garanciju kvalitete, zavisno od primijenjenih metoda obrade. Dobiveni proizvod treba da posjeduje određeni fizičko-kemijski, higijenski i nutritivni karakter kod direktne upotrebe i da posluži kao kvalitetna sirovina u daljoj preradi. Ispitivanje ovih svojstava pasteriziranog mlijeka je bio osnovni cilj našeg rada.
Ključne riječi
mlijeko; pasterizacija; fizičko-kemijska svojstva; kvaliteta
Hrčak ID:
115519
URI
Datum izdavanja:
1.7.1979.
Posjeta: 1.522 *