Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 37 No. 3, 2014.
Izvorni znanstveni članak
Primjena nove tehnike sušenja za proizvodnju čipsa od jabuke
Stjepan Sito
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branko Šket
; Šolski center Šentjur
Marjana Kurnik
; Šolski center Šentjur
Ante Kraljević
; Agronomski fakultet u Zagrebu
Hrvoje Hrvojčec
; Agronomski fakultet u Zagrebu
Sažetak
U radu su analizirane sorte jabuke Cripps Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious i Braeburn u svrhu pogodnosti plodova za sušenje. Rezultati istraživanja, odnosno polinomne jednadžbe krivulje sušenja, ukazuju da su neke sorte jabuka pogodnije za proizvodnju čipsa od jabuka (Cripps Pink, Golden Delicious, Idared). Kako bi se sačuvala kvaliteta listića (čips) i smanjili troškovi, nužno je prosec sušenja podijeliti u više faza. Priprema jabuka za dobivanje čipsa dosta je zahtjevna, što izravno utječe na troškove, pa je stoga nužno pripremne faze maksimalno mehanizirati.
Ključne riječi
plod jabuke; sušenje jabuke; čips od jabuke
Hrčak ID:
162719
URI
Datum izdavanja:
2.5.2014.
Posjeta: 3.851 *