Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UVODNI REZULTATI KVALITETE SILAŽE TRAVE PRIPREMLJENE S PLANTANAZOM

Jasna Stekar ; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Anton Ilc ; Mercator- Kmetijsko gospodarstvo Kočevje, Kočevje , Slovenija
Janez Žlindra ; Mercator- Kmetijsko gospodarstvo Kočevje, Kočevje , Slovenija
Čedo Bogdanović ; Krka, Tovarna zdravil, Novo mesto, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 753 Kb

str. 81-84

preuzimanja: 170

citiraj


Sažetak

Na Kmetijskom gospodarstvu Kočevje u pripremanju silaže trave upotrijebljena su dva dodatka: Ensimax, proizvod na bazi mravlje kiseline i Plantanaze što sadrži L. plantanum i P. pentosaceus i celulolitične enzime. Silaža je pripremljena od svježe i uvenule sirovine u drugoj polovici svibnja i prvoj polovici lipnja u bunker silosu razlčite dužine. Uzorci za analizu uzeti su 40 dana nakon spremanja u silos i zadnji 150 dana nakon spremanja. lz svakog postupka uzeto je 12 uzoraka. lzmeđu dodataka postoje statistički značajne razlike u pH, sadržaju amonijevog dušika, octene kiseline, maslačne kiseline, β-karotina i ocjeni po Fliegu, sve zahvaljujući Plantanazi. U silaži svježe i uvele trave postoje statistički značajne razlike u sadržaju suhe tvari, octene kiseline, maslačne kiseline, β -karotina i vrijednosti pH.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164882

URI

https://hrcak.srce.hr/164882

Datum izdavanja:

27.4.1994.

Podaci na drugim jezicima: slovenski engleski

Posjeta: 1.038 *