Izvorni znanstveni članak
ISKORISTIVOST SLAME ŽITARICA ZA PROIZVODNJU ZELENE ENERGIJE
Mateja Grubor
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ana Matin
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Alan Antunović
; Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Posljednjih godina provedena su različita istraživanja koja ukazuju na veliki potencijal prerade posliježetvenih ostataka za proizvodnju energije. Zahvaljujući novim tehnologijama posliježetveni ostaci se mogu na razne načine iskoristiti za dobivanje toplinske i električne energije te tekućih ili plinovitih goriva. Jedan od oblika pretvorbe poljoprivrednih ostataka za dobivanje energije je proces pirolize. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi svojstva slame nekoliko važnijih vrsti žitarica (slama pšenice, ječma, zobi i tritikala) s ciljem uvida u njihov potencijal za proizvodnju energije izravnim sagorijevanjem i pirolizom. Istraživanje je pokazalo da se konačni produkti pirolize slame žitarica, biougljen i bioulje, mogu koristiti kao sirovine za proizvodnju energije (neposredno ili kao sirovina u su spaljivanju), dok se biougljen može koristiti i kao poboljšivač tla.
Ključne riječi
slama žitarica; piroliza; proizvodnja energije
Hrčak ID:
173050
URI
Datum izdavanja:
8.12.2016.
Posjeta: 1.990 *