Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj sociodemografskih obilježja na percepcije studenata o zdravlju i prehrani

Ružica Lončarić orcid id orcid.org/0000-0003-0505-6970 ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Vladimira Preloga 1, Osijek, Hrvatska
Sanja Jelić orcid id orcid.org/0000-0003-0505-6970 ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Vladimira Preloga 1, Osijek, Hrvatska
Zrinka Tolušić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Vladimira Preloga 1, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 152 Kb

str. 35-45

preuzimanja: 1.437

citiraj


Sažetak

Do promjene u prehrambenim navikama pojedinaca, pa tako i studenata, dolazi ne samo zbog životne dobi, odlaska iz obitelji već i zbog različitih vanjskih činitelja i globalnih trendova uravnotežene i raznovrsne prehrane. Hrana visoke nutritivne vrijednosti, odnosno uravnotežena i raznovrsna hrana, postaje osnova brige o zdravlju. Cilj ovoga rada je utvrditi stavove studenata o prehrani i zdravlju te utjecaj sociodemografskih obilježja studenata na percepcije o prehrani i zdravlju. Za prikupljanje podataka korištena je metoda ankete, a kao instrument korišten je anketni upitnik (N = 384). Istraživanjem je utvrđeno kako najveći dio studenata percipira da ima dovoljno znanja o zdravlju i "zdravoj" prehrani, a stječu ih ponajprije putem interneta. Mjesto boravka, odnosno odlazak iz obitelji na studij i samostalan život generalno pogoršavaju kvalitetu prehrane, dok bolji ekonomski status, odnosno veći financijski budžet studenata ima povoljan utjecaj na kvalitetu prehrane. Većina studenata koji žive u studentskom domu smatraju da su se prije upisa na studij pravilnije hranili, odnosno da su u obiteljskom domu manje konzumirali nezdrave hrane. Ova činjenica trebala bi biti poticaj institucijama te studentskim domovima i restoranima na aktivnosti (plakati, radionice, seminari, novi, raznovrsniji jelovnici, itd.) koje će utjecati na stjecanje više znanja o povezanosti hrane i zdravlja.

Ključne riječi

studenti; prehrana; zdavlje; sociodemografska obilježja

Hrčak ID:

190538

URI

https://hrcak.srce.hr/190538

Datum izdavanja:

15.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.834 *