Recenzija, Prikaz slučaja
Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna
Vlasta Mandić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Tatjana Tušek
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Damir Alagić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Verica Podhraški-Pomper
; Odjel za kemiju, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, Križevci
Darko Majnarić
; Odjel za kemiju, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, Križevci
Sažetak
U radu je istraživan učinak kopunizacije na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrijednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđeni su osnovni kemijski parametri (% vode, % proteina, % masti i % pepela). Rezultati kemijskih analiza mesa kopuna pokazali su veći postotak masti u usporedbi s mesom utovljenih pijetlova kontrolne skupine. Pri tome mast nije izdvojena kao ekstramuskularna (masno tkivo) već je intra i intermuskularna, što ima pozitivan učinak na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.
Ključne riječi
meso kopuna; klaoničko iskorištenje; kemijska analiza
Hrčak ID:
21340
URI
Datum izdavanja:
15.9.2005.
Posjeta: 2.793 *