Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna

Vlasta Mandić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Tatjana Tušek ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Damir Alagić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Verica Podhraški-Pomper ; Odjel za kemiju, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, Križevci
Darko Majnarić ; Odjel za kemiju, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, Križevci


Puni tekst: hrvatski pdf 406 Kb

str. 35-39

preuzimanja: 1.554

citiraj


Sažetak

U radu je istraživan učinak kopunizacije na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrijednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđeni su osnovni kemijski parametri (% vode, % proteina, % masti i % pepela). Rezultati kemijskih analiza mesa kopuna pokazali su veći postotak masti u usporedbi s mesom utovljenih pijetlova kontrolne skupine. Pri tome mast nije izdvojena kao ekstramuskularna (masno tkivo) već je intra i intermuskularna, što ima pozitivan učinak na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.

Ključne riječi

meso kopuna; klaoničko iskorištenje; kemijska analiza

Hrčak ID:

21340

URI

https://hrcak.srce.hr/21340

Datum izdavanja:

15.9.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.793 *