Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0107
Potencijal kravljeg kapa-kazeina kao biomarkera za utvrđivanje patvorenja kozjega mlijeka kravljim
Polona Jamnik
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Slovenia
Helena Volk
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Slovenia
Nives Ogrinc
; Jožef Stefan Institute, Department of Environmental Sciences, Jamova 39, Ljubljana/Slovenia
Barbara Jeršek
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Slovenia
Sažetak
Korištenjem dvodimenzionalne elektroforeze dokazano je da kravlji kapa-kazein može biti odgovarajući biomarker za utvrđivanje patvorenja kozjeg mlijeka kravljim mlijekom, ne samo u sirovom mlijeku, već i za mlijeko koje se termički obrađuje pasterizacijom ili ultra-visokom temperaturom. Prisutnost kravljeg mlijeka u kozjem mlijeku moguće je detektirati na razini od 2 %. Nadalje, položaj proteinskih mrlja kapa-kazeina na 2-D gelovima ostao je nepromijenjen uspoređujući uzorke mlijeka različitog geografskog podrijetla, Belgije i Slovenije. Ovi rezultati pokazuju da ni toplinska obrada niti različito geografsko podrijetlo ne utječu na položaj kravljih proteinskih mrlja kapa-kazeina na 2-D gelovima.
Ključne riječi
patvorenje; kozje mlijeko; kapa-kazein; zemljopisno podrijetlo; toplinska obrada
Hrčak ID:
213431
URI
Datum izdavanja:
20.12.2018.
Posjeta: 2.636 *