Povijest u nastavi, Vol. 29. No. 1, 2018.
Stručni rad
Bratstvo i jedinstvo za stolom? Jugoslavenske kuharice i udžbenici kuharstva
Ida Ljubić
; UGOSTITELJSKO-TURISTIČKO UČILIŠTE, ZAGREB
Sažetak
U članku se izlaže nastavna priprema za blok sat analize kuharica i udžbenika kuharstva tiskanih u razdoblju SFR Jugoslavije. Umjesto poučavanja isključivo političke i činjenične povijesti o SFR Jugoslaviji, učenicima se metodom analize kuharica i udžbenika kuharstva predočava svakodnevni život u SFR Jugoslaviji i utjecaju jugoslavenske ideje samoupravljanja na svakodnevicu. Povijest svakodnevnice omogućava učenicima razumijevanje da i kuharice, te udžbenici kuharstva mogu poslužiti kao povijesni izvori koji će im otkriti mehanizme procesa oblikovanja jedinstvene jugoslavenske nacije, ali
i ideje bratstva i jedinstva na kojoj je počivala jugoslavenska politika.
Izvorna priprema za nastavnu jedinicu napisana je 2015., u donekle izmijenjenom obliku, za projekt Historija, Istorija, Povijest – Pouke za sadašnjost. Ovaj projekt osmislila je i provela Kuća Anne Frank iz Amsterdama u suradnji sa partnerskim organizacijama
iz Hrvatske (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja – HERMES), Bosne i Hercegovine (Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR i Humanost u akciji – HIA), Srbije (Otvorena komunikacija – OK) i Makedonije (Obrazovni forum mladih – MOF). Ishodi ovog projekta su povećati svijest i potaknuti raspravu o nedavnoj povijesti nacionalizma, isključivosti, predrasuda i diskriminacije
u regiji te unaprijediti raspravu i komunikaciju o zajedničkoj prošlosti zemalja bivše SFR Jugoslavije. Također, projekt nastoji potaknuti kritičko promišljanje o povijesnim događajima i njihovu utjecaju na današnja zbivanja te interdisciplinarno poučavati povijest na temelju građanskog odgoja i obrazovanja.
U sklopu projekta Historija, Istorija, Povijest organizirano je nekoliko seminara za nastavnike koji su izradili nastavne jedinice sa različitim temama o povijesti SFR Jugoslavije, problemima migranata i izbjeglica, kao i temama diskriminacije i isključivosti.
Ključne riječi
hrana; Jugoslavija; socijalizam; kuharice; udžbenici kuharstva; priprava i konzumacija hrane; jugoslavenska kuhinja; svakodnevni život u Jugoslaviji
Hrčak ID:
220771
URI
Datum izdavanja:
31.12.2018.
Posjeta: 3.251 *