Prethodno priopćenje
Optimalna količina aditiva u mesnim proizvodima
Maja Serdar
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb
Marijan Katalenić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb
Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati određivanja sadržaja ukupnih fosfata i polifosfata u mesnim proizvodima kojima su dodane začinske smjese s optimalnim količinama sastojaka za stabilizaciju konzistencije. Korištene su začinske smjese koje sadrže začine, fosfate i polifosfate, stabilizator (E450) i regulator kiselosti (E451), natrijev difosfat i natrijev trifosfat, te začinske smjese kod kojih su fosfati i polifosfati zamijenjeni drugim aktivnim sastojcima. Cilj rada je dokazati mogućnost izrade mesnih proizvoda sa smjesama začina koje u sebi sadrže tehnološki potrebne količine fosfata i polifosfata i zadržati se u granicama ukupne količine fosfata koju propisuje pravilnik. Cilj rada je i ukazati na to da je moguće u začinskim smjesama zamijeniti fosfate i polifosfate s citratima, te kombinacijom biljnih vlakana, proteina i polisaharida lupine proizvesti također kvalitetan proizvod. Lupina (Lupinus sp.) je malo poznata mahunarka nastala od divljih vrsta srednjoeuropskog i američkog porijekla. Dijelovi lupine su proizvodi koji nisu skupi, a koriste se za razne namjene, te kao dodatak hrani sa sekundarnim tehnološkim učinkom.
Ključne riječi
ukupni fosfati i polifosfati; začinske smjese; lupina
Hrčak ID:
22154
URI
Datum izdavanja:
15.3.2006.
Posjeta: 6.297 *