Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6103

Ispitivanje biofunkcionalnih značajki sojinog mlijeka fermentiranog s pomoću bakterija mliječno-kiselog vrenja Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus helveticus te njegove stabilnosti prilikom skladištenja

Birendra Kumar Mishra ; Department of Rural Development and Agricultural Production, North-Eastern Hill University, 794001 Tura Campus, Meghalaya, India
Subrota Hati orcid id orcid.org/0000-0002-4010-204X ; Department of Dairy Microbiology, SMC College of Dairy Science, Anand Agricultural University, 388110 Anand, Gujarat, India
Sujit Das ; Department of Rural Development and Agricultural Production, North-Eastern Hill University, 794001 Tura Campus, Meghalaya, India
Jashbhai B. Prajapati ; Department of Dairy Microbiology, SMC College of Dairy Science, Anand Agricultural University, 388110 Anand, Gujarat, India


Puni tekst: hrvatski pdf 507 Kb

str. 399-407

preuzimanja: 384

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 507 Kb

str. 399-407

preuzimanja: 414

citiraj


Sažetak

Različiti proizvodi od soje smatraju se tradicionalnom funkcionalnom hranom za mongolsku populaciju na sjeveroistoku Indije. U ovom je radu ispitan utjecaj dodatka različitih aroma (mango, naranča, vanilija i bijela ruža), stupnja inokulacije bakterijama mliječno-kiselog vrenja Lactobacillus rham¬nosus K4E (KX950834) i Lactobacillus helveticus K14 (KU644578) i masenih udjela obranog mlijeka i šećera na senzorne značajke sojinog jogurta. Tijekom deset dana skladištenja u hladnjaku pri 6-8 °C ispitivana su fizikalno-kemijska (pH-vrijednost, titracijska kiselost), mikrobiološka (ukupni broj bakterija te broj koliformnih bakterija, kvasaca i plijesni), organoleptička (aroma, okus, boja, punoća, tekstura i ukupna prihvatljivost) i biofunkcionalna (inhibicija proizvodnje angiotenzin konvertirajućeg enzima, antioksidacijski i antimikrobni učinak, biotransformacija izoflavona) svojstva jogurta. Najbolje je ocijenjen jogurt s aromom bijele ruže, čija je pH-vrijednost tijekom skladištenja bila od 5,65 do 4,20, titracijska kiselost (izražena kao maseni udjel mliječne kiseline) od 0,33 do 0,51 % i ukupni broj bakterija vrsta Lactobacillus od 6.81 do 8,69 log CFU/mL. Inhibicija se angiotenzin konvertirajućeg enzima povećavala tijekom skladištenja s početnih 21,17 % na 81,03 % izmjerenih tijekom petog dana skladištenja, a zatim smanjivala sve do 38,85 % nakon desetog dana. Najveća je antioksidacijska aktivnost zabilježena tijekom petog dana skladištenja (87 %). Sojin jogurt s aromom bijele ruže imao je najizraženiji antimikrobni učinak na bakteriju Listeria monocytogenes, a zatim na bakterije Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella typhi i Escherichia coli. Analiza RP-HPLC pokazala je da je u jogurtu nakon 18 sati fermentacije dobiveno 87,3 % aglikona sojinog izoflavona genisteina i 58,4 % daidzeina.

Ključne riječi

sojin jogurt; inhibicija angiotenzin konvertirajućeg enzima; antioksidacijska aktivnost; antimikrobni učinak; izoflavoni; Lactobacillus sp.

Hrčak ID:

227294

URI

https://hrcak.srce.hr/227294

Datum izdavanja:

30.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.368 *