Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/ag.81.2.2
USPJEŠNOST POSLOVANJA RURALNOG TURIZMA U HRVATSKOJ: STUDIJA SLUČAJA
Vesna Očić
orcid.org/0000-0002-0323-6743
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Bonita Mudri
; Kolodvorska ulica 14, Kutina, Hrvatska
Ivo Grgić
orcid.org/0000-0003-3900-4925
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Branka Šakić Bobić
orcid.org/0000-0001-9372-7628
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Ruralno područje čini 92% površine Republike Hrvatske i u posljednjim desetljećima je suočeno s jakim depopulacijskim trendovima. Jedan od mogućih odgovora na ovaj problem je jačanje turističke ponude u ruralnom području koja bi omogućila održiv razvoj ruralnog prostora, ponudu radnih mjesta i unaprjeđenje standarda stanovnika. Cilj ovoga rada je metodom studije slučaja prikazati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje nudi agroturističku uslugu na području grada Daruvara. Analizirano gospodarstvo proizvodi grožđe i vino, te se od 2008. godine bavi i agroturizmom. Registrirano je kao vinotočje, a nudi i mogućnost noćenja kapaciteta četiri osobe. Gospodarstvo je promatrano od 2013. do 2017. godine, te je u navedenom razdoblju poslovalo iznad granice ekonomičnosti, uz iznimku 2016. godine kada su zabilježene ekstremne klimatske prilike. Prosječna rentabilnost gospodarstva u promatranom je razdoblju bila 7%, a kretala se od -13% (2016. godine), čemu su uzrok nepovoljne klimatske prilike te godine, do najvećih 18% 2013. godine, dok se ostvareni broj noćenja povećavao od 50 (2013. godine) do 85 godišnje (2017. godine). Za povećanje uspješnosti poslovanja agroturističkog gospodarstva svakako je potrebno raditi na povećanju popunjenosti kapaciteta, za što su potrebne šire marketinške aktivnosti.
Ključne riječi
agroturizam; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo; pokazatelji uspješnosti poslovanja
Hrčak ID:
228853
URI
Datum izdavanja:
28.11.2019.
Posjeta: 2.019 *