Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.62.1.2
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
Marina Vranić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mašek
; Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Starčević
; Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Božica Lukšić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Goran Kiš
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lucija Stjepčević
; studentica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme i kvalitetu fermentacije u silosu. Korišteno je pet razina dodatka sirutke u prahu kg-1 silirane suhe tvari (ST) krme poluprirodnog travnjaka: (i) 0 g; (ii) 13 g; (iii) 65 g; (iv) 130 g; (v) 260 g (tretmani T0, T13, T65, T130 i T260 respektivno). Biljna je masa silirana u laboratorijskim silosima. Silosi su otvoreni 40. dan od zatvaranja radi procjene hranidbene vrijednosti fermentirane krme i kvalitete NIR spektroskopijom. Zaključeno je da sirutka u prahu, kao dodatak provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka prilikom siliranja, linearno povećava sadržaj ST (P<0,05), korigirane ST (KST) (P<0,01), sirovih proteina (SP) (P<0,001), neutralnih detergent vlakana (NDV) (P<0,001), fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME) (P<0,001), probavljivost organske tvari u ST (D-vrijednost) (P<0,001), faktor konzumacije za goveda (P<0,001), faktor konzumacije za ovce (P<0,001), a smanjuje pH vrijednost (P<0,05), sadržaj organske tvari (OT) (P<0,001), sadržaj amonijskog dušika (NH3-N) (P<0,001) i rezidua šećera (P<0,001) u fermentiranoj krmi.
Ključne riječi
sirutka; hranidbena vrijednost; fermentirana krma; poluprirodni travnjak
Hrčak ID:
243937
URI
Datum izdavanja:
17.9.2020.
Posjeta: 1.866 *