Veterinarska stanica, Vol. 54 No. 1, 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.54.1.3
Pokazatelji ukupnog antioksidacijskog statusa kuja prije i nakon ovarijektomije
Tugomir Karadjole
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ljerka Fučkala
; Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za sigurnost hrane, Republike Hrvatske, Hrvatska
Ljiljana Bedrica
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nino Maćešić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Goran Bačić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivan Folnožić
orcid.org/0000-0002-8988-0862
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Branimira Špoljarić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Juraj Šavorić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivan Butković
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nikica Prvanović Babić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Maša Efendić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Miroslav Tomić
; KBC Sestre Milosrdnice, Zagreb, Hrvatska
Vesna Sokol Karadjole
; KBC Zagreb, Hrvatska
Sandra Kunštek
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Martina Lojkić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Svaki kirurški zahvat narušava homeostazu organizma, koja se očituje u imunološkim, neuroendokrinim i metaboličkim promjenama u organizmu. Pretpostavlja se da jačina odgovora organizma ovisi i o jačini traume tijekom operativnih zahvata. Cilj istraživanja je bio utvrditi antioksidacijski status kuja prije i poslije ovarijektomije. U istraživanje je bilo uključeno petnaest kuja pacijenata Klinike za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu u kojih je učinjena elektivna ovarijektomija u svrhu kastracije. Kujama je krv vađena prije operacije te poslije prvog, trećeg i sedmog postoperativnog dana kako bi se izmjerio ukupni antioksidacijski status. Svim kujama je učinjena i kompletna krvna slika, biokemija i C-reaktivni protein (CRP). Ukupan antioksidacijski status određivan je pomoću TAS test kitova. Proizvođač kitova preporučuje svakom laboratoriju standardiziranje referentnih vrijednosti. Zbog toga je učinjena analiza 30 seruma zdravih kuja koje nisu bile operirane te je kao referentna vrijednost korištena njihova srednja vrijednost +/- dvije standardne devijacije. Prosječna referentna vrijednost iznosila je 1,55 mmol/L. Vrijednosti ukupnog antioksidacijskog statusa nakon operacije u svim promatranim razdobljima nisu se statistički znatnije razlikovale. Uspoređujući minimalne i maksimalne vrijednosti u svim promatranim razdobljima, zaključili smo da nije bilo velikih razlika u vrijednostima ukupnog antiosksidacijskog statusa u operiranih kuja. Na temelju naših rezultata možemo zaključiti da ovarijektomija nije prouzročila oksidacijski stres.
Ključne riječi
kuja; ovarijektomija; ukupni antioksidacijski status
Hrčak ID:
273744
URI
Datum izdavanja:
25.5.2022.
Posjeta: 1.530 *