Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.33128/ag.86.2.2

Kretanje i struktura ekološkog stočarstva u Republici Hrvatskoj

Lidija Maurović Košćak orcid id orcid.org/0009-0003-5942-0157 ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska *
Drago Solić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska
Snježana Tolić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.188 Kb

str. 85-104

preuzimanja: 106

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog rada analizirati kretanja i strukturu ekološkog stočarstva u Republici Hrvatskoj s osvrtom na Europsku uniju. Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj važan je sektor poljoprivrede jer doprinosi održivom razvoju i očuvanju okoliša. Dostupni podaci obrađeni su metodom analize vremenskih nizova i metodom deskriptivne statistike. U Hrvatskoj je, po broju grla/kljunova, na prvom mjestu ekološki uzgoj ovaca zatim goveda pa koza, svinja i peradi. U razdoblju od 2014. do 2022., izraženo u tonama, najbrže je rasla ekološka proizvodnja govedine (3089 %), a slijede je proizvodnja ovčetine (2927 %) i kozetine (1250 %), stagnirala je proizvodnja svinja (20 %), a ekološka proizvodnja kravljeg mlijeka i sira značajno se smanjila (-95 %). Unatoč rastu, prodajni kanali za domaće ekološke proizvode su slabo razvijeni. Ključni izazovi uključuju daljnji razvoj prodajnih kanala i povećanje udjela ekološke proizvodnje u ukupnom poljoprivrednom sektoru.

Ključne riječi

ekološko stočarstvo; nerazvijenost sektora; ekološka poljoprivreda; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

319971

URI

https://hrcak.srce.hr/319971

Datum izdavanja:

21.7.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 594 *