Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

UTJECAJ PREHRANE NA RASPOLOŽENJE I MENTALNO ZDRAVLJE

Valentina Rahelić ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb; Zdravstveno Veleučilište Zagreb, Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb; Sveučilište Sjever, Odjel za prehrambenu tehnologiju, 48000 Koprivnica *
Josipa Matanić ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb
Sandra Bival ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb
Zrinka Šmuljić ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb; Zdravstveno Veleučilište Zagreb, Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb
Eva Pavić ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb; Zdravstveno Veleučilište Zagreb, Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 267 Kb

str. 28-35

preuzimanja: 0

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 267 Kb

str. 28-35

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Tijekom posljednjih desetljeća zabilježen je značajan porast prevalencije poremećaja mentalnog zdravlja, paralelno s promjenama u načinu života, prehrane i tjelesne aktivnosti. Procjenjuje se da više od 300 milijuna svjetske populacije boluje od depresije, a više od 260 milijuna od anksioznih poremećaja. Prehrana i njezine različite bioaktivne komponente prepoznate su kao promjenjivi čimbenici rizika koji mogu utjecati na patogenezu mentalnih poremećaja, a temeljni mehanizmi pozitivnog učinka rezultat su uglavnom zajedničkog međudjelovanja različitih komponenti. Kao preporučeni obrasci prehrane s pozitivnim učinkom na zdravlje, radom mozga te živčanog sustava ističu se Mediteranska i MIND dijeta koje naglasak stavljaju na hranu biljnog podrijetla. Ovi načini prehrane izvor su različitih nutrijenata ključnih za mentalno zdravlje (fitokemikalija, flavonoida i karotenoida, omega-3 masnih kiselina, folne kiseline, vitamina E, cinka i magnezija, prehrambenih vlakana, itd.). Osim toga, doprinose zdravlju i raznolikosti crijevne mikrobiote, a njezini metaboliti mogu imati važnu ulogu u mentalnom zdravlju kroz crijevno - moždanu os. Kroz taj dvosmjerni put, različiti hormoni i neurotransmiteri utječu na regulaciju osjećaja gladi i sitosti, ali i na raspoloženje te stres koji je također reguliran djelovanjem hormona. Usvajanje zdravog načina života koji podrazumijeva pravilnu (raznoliku i uravnoteženu) prehranu, višestruko će doprinijeti očuvanju mentalnog zdravlja te prevenciji i/ili liječenju već razvijenih poremećaja.

Ključne riječi

mentalno zdravlje; stres; Mediteranska dijeta; MIND dijeta

Hrčak ID:

321351

URI

https://hrcak.srce.hr/321351

Datum izdavanja:

11.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *