Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

FIZIKALNE OSOBINE PRAŠINE U PROIZVODNJI KRMNIH SMJESA

Stjepan Pliestić ; Agronomski fakultet Svučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dubravko Filipović ; Agronomski fakultet Svučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević ; Agronomski fakultet Svučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća ; Agronomski fakultet Svučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vlado Kušec ; Visoko gospodarsko učilište - Križevci, Hrvatska
Ante Galić ; Agronomski fakultet Svučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 231 Kb

str. 301-310

preuzimanja: 1.508

citiraj


Sažetak

U proizvodnom postupku krmnih smjesa stvaraju se znatne količine prašine koja je izuzetno opasna za stvaranje eksplozivne smjese. Rukovanje zrnjem ili krmnim smjesama dovodi do potencijalne opasnosti stvaranja eksplozivne smjese prašine. Fizikalna svojstva prašine određivana su na tri vrste materijala (pšenica, kukuruz, soja). Uzorci ispitivane prašine bili su uzimani iz sustava
za otprašivanje tvornice krmnih smjesa. Radom su obrađena slijedeća fizikalna svojstva prašine: udjel čestica prašine ispod 100µm u cjelokupnoj količini prašine, gustoća u rahlo rasutom stanju, veličina čestica prašine i njena raspodjela, te površina čestica. Primjena laboratorijskih postupaka u analizi potencijalne eksplozivne opasnosti (razdioba čestica veličine < 100µm, gustoća i površina čestica) predstavljaju dosada nekorišten sustav za razvoj indikatora eksplozije kao i značajan element u razvoju sustava i opreme za otprašivanje i transport krmnih smjesa.

Ključne riječi

prašina; kukuruz; pšenica; soja; krmne smjese; fizikalne osobine

Hrčak ID:

32736

URI

https://hrcak.srce.hr/32736

Datum izdavanja:

18.2.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.622 *