Stručni rad
KORIŠTENJE KEMIJSKIH ANALIZA MLIJEKA U MENADŽMENTU HRANIDBE MLIJEČNIH KRAVA
Dražen Čuklić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Marija Vukobratović
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Franjo Poljak
; HSC Zagreb, Hrvatska
Vesna Tomše Đuranec
; Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka - Križevci, Hrvatska
Nataša Pintić
; Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka - Križevci, Hrvatska
Tatjana Jelen
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Sažetak
Kemijski sastav mlijeka jedan je od parametara koji se koristi u sustavu plaćanja mlijeka, ali se uz to može koristiti kao osnovni podatak u menadžmentu hranidbe mliječnih krava. Na pet farmi mliječnih krava s područja Križevaca u tijeku proljetne sezone 2005. ispitani su količina i kemijski sastav mlijeka (sadržaj bjelančevina, mliječne masti, ureje), te su podaci uspoređeni s podacima analize obroka. Utvrđeno je da mliječne farme proizvode mlijeko po kemijskom sastavu prve klase, ali i da hranidba mliječnih krava na svim farmama nije usklađena s intenzitetom proizvodnje mlijeka. Jednom sastavljen obrok osnovica je hranidbe kroz čitavu laktaciju, tako da se na primjer na farmi OPG Piškorić javlja izraziti manjak energije i bjelančevina (-18,81 MJ NELa i -90 g SP), dok je na farmi OPG Carević uočen izraziti višak energije i bjelančevina (+20,32 MJ NEL-a i + 456 g SP). Ureja se, kao parametar opskrbljenosti obroka bjelančevinama, nalazi u optimalnim granicama od 15,70 do 37,32 mg•dl-1. Analiza korelacije pokazuje negativnu korelacijsku vezu između količine mlijeka i sastava u svim kontrolama, dok se istodobno javlja pozitivna korelacijska povezanost između bjelančevina, mliječne masti, suhe tvari i suhe tvari bez masti.
Ključne riječi
mliječne krave; hranidba; ureja u mlijeku
Hrčak ID:
39713
URI
Datum izdavanja:
6.5.2009.
Posjeta: 2.765 *