Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

AGRONOMSKA SVOJSTVA NOVIH GENOTIPOVA OZIME GRAHORICE U SMJESI S PŠENICOM

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Zvonimir Štafa ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mihaela Blažinkov ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Monika Vidak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 538 Kb

str. 31-42

preuzimanja: 779

citiraj


Sažetak

Jednogodišnjim istraživanjima (2007./2008. g.) utvrđivan je utjecaj
učinkovitosti bakterizacije sjemena novih genotipova ozime grahorice na
broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu grahorica (g/biljka), te prinose zrna
grahorice u smjesi s pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena
bakterizacija sjemena grahorice sojevima Rhizobium leguminosarum bv.
viciae 1001 i KŽ 16 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog
fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu
grahorice utvrđen je na bakteriziranoj varijanti sojem R. leguminosarum bv.
viciae KŽ 16 (40 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0,16
g/biljka). Najveći broj mahuna (10,0) i zrna po biljci grahorice (69) je
utvrđen na bakteriziranoj varijanti sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 16.
Najveća masa 1000 zrna (58 g) i masa zrna po biljci grahorice (4,06 g)
također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti sojem R. leguminosarum bv.
viciae KŽ 16. Prosječni prinosi zrna grahorice iznosili su od 1419 kg/ha
(kontrola) do 1829 kg/ha (bakterizacija R. leguminosarum bv. viciae KŽ 16).
Na osnovu ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos zrna
grahorice (2039 kg/ha) ostvaren bakterizacijom sojem R. leguminosarum bv.
viciae KŽ 16 ozime grahorice genotipa G1.

Ključne riječi

ozima grahorica; genotip grahorice; bakterizacija; sojevi; prinos zrna

Hrčak ID:

65072

URI

https://hrcak.srce.hr/65072

Datum izdavanja:

8.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.902 *