Sjemenarstvo, Vol. 27 No. 1-2, 2010.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I SVOJSTVA KLIJANACA KULTIVARA CRVENE DJETELINE
Gordana Bukvić
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Sonja Grljušić
; Poljoprivredni institut Osijek
Aleksandar Stanisavljević
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Ivana Varga
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Antonela Mrkulj
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Anita Jozić
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Sažetak
Istraživanje utjecaja temperature (10 i 20ºC) i pH vrijednosti vodene
otopine (pH 4, 5, 6 i 7) na klijavost sjemena i svojstva klijanaca (dužina
radikule, hipokotila i klijanaca) provedeno je u klima komori sa sjemenom
dva kultivara crvene djeteline (danski Rajah i poljski Viola). Naklijavanje
sjemena izvršeno je metodom rolanog filter papira tijekom 10 dana. Dobiven
je značajan utjecaj (p=0,01) temperature i pH vrijednosti za sva ispitivana
svojstva. Razlike između kulitvara bile su također značajne (p=0,01) za sva
svojstva osim za dužinu radikule. Veće prosječne vrijednosti ispitivanih
svojstava dobivene su na višoj temperaturi. S obzirom na pH vrijednost, u
prosjeku najveća klijavost utvrđena je na pH 4 i 6, a najmanja na pH 5.
Prosječna dužina radikule je bila najveća na pH 4, a najmanja na pH 7.
Vrijednosti prosječne dužine hipokotila i ukupne dužine klijanaca su bile
najveće na pH 4, a najmanje na pH 5. Kultivar Rajah je imao veću prosječnu
klijavost, dužinu hipokotila, kao i ukupnu dužinu klijanaca.
Ključne riječi
crvena djetelina; sjeme; temperatura; pH
Hrčak ID:
65073
URI
Datum izdavanja:
8.7.2010.
Posjeta: 3.870 *