Stručni rad
Rizici infekcije s V. parahaemolyticus u hrani morskog podrijetla
Tomislav Mikuš
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Lidija Kozačinski
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Sunčica Uhitil
; Labosan d.o.o. Medvedgradska 49 Zagreb
Andrea Benussi Skukan
; Centar za kontrolu namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Jagićeva 31, Zagreb
Sažetak
Danas se morski organizmi sve više uzgajaju u kavezima, a sve manje izlovljavaju iz prirode. Intenziviranjem proizvodnje, povećali
su se rizici zaživotinog, ali i postmortalnog kontaminiranja riba patogenim mikroorganizmima. U ovom je radu stavljen naglasak na
kontaminaciju morske hrane mikroogranizmima iz roda Vibrio spp. Poseban je naglasak stavljen na V. parahaemolyticus kao najčešćeg
uzročnika gastroenteritisa uzrokovanog trovanjem morskom hranom u ljudi. Uspoređene su koncentracije vibrija u morskoj
hrani diljem svijeta, a poglavito su uspoređene zemlje Azije, Oceanije, Sjeverne Amerike sa Hrvatskom, te je donesen zaključak da iako
se V. parahaemolyticus može relativno često dokazati u namirnicama podrijetlom iz našeg Jadrana, kultura konzumiranja termički
obrađenih morskih namirnica ipak sprečava klinička oboljenja ljudi, za razliku od Azije i Oceanije gdje je kultura konzumiranja sirovih
morskih plodova usađena u tradiciju i SAD-a gdje je takav način konzumacije izrazito popularan (sushi) u posljednjih nekoliko
desetljeća.
Ključne riječi
V. parahaemolyticus; rizik; hrana morskog podrijetla
Hrčak ID:
66407
URI
Datum izdavanja:
1.9.2010.
Posjeta: 2.567 *