Agronomy journal, Vol. 73 No. 3, 2011.
Review article
SAMODOSTATNOST REPUBLIKE HRVATSKE U PROIZVODNJI GROŽĐA I VINA
Ivo Grgić
orcid.org/0000-0003-3900-4925
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Josip Gugić
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu, Knin, Hrvatska
Magdalena Zrakić
orcid.org/0000-0002-0577-1109
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Hrvatska je zemlja duge tradicije proizvodnje grožđa i vina. U posljednjih desetak godina povećavaju se površine pod vinovom lozom te s time i proizvodnja vina. Unatoč tome, Hrvatska i dalje bilježi porast uvoza vina pri čemu je najveći dio uvoza iz zemalja okruženja. Neovisno o očekivanom
pristupu Hrvatske Europskoj uniji, i dalje se očekuje povećanje prodaje stranih vina na hrvatskom tržištu, a liberalizacija tržišta potaknut će i izvoz hrvatskih vina kod kojih su glavni nedostaci neodgovarajući marketing te mala proizvodnja. Cilj rada je utvrditi stupanj samodostatnosti Republike Hrvatske za grožđe i vino za razdoblje od 2000. do 2010. godine te primjenom trenda izračunati
samodostatnost u 2013. kao godini očekivanog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Rezultati istraživanja daju podlogu za kreatore poljoprivredne politike kod osmišljavanja mjera kojima je cilj povećanje stupnja samodostatnosti Hrvatske kod grožđa i vina.
Keywords
samodostatnost; grožđe; vino; Republika Hrvatska
Hrčak ID:
76743
URI
Publication date:
30.12.2011.
Visits: 4.105 *