Skip to the main content

Review article

SAMODOSTATNOST REPUBLIKE HRVATSKE U PROIZVODNJI GROŽĐA I VINA

Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Josip Gugić ; Veleučilište Marko Marulić u Kninu, Knin, Hrvatska
Magdalena Zrakić orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 792 Kb

page 113-124

downloads: 2.310

cite


Abstract

Hrvatska je zemlja duge tradicije proizvodnje grožđa i vina. U posljednjih desetak godina povećavaju se površine pod vinovom lozom te s time i proizvodnja vina. Unatoč tome, Hrvatska i dalje bilježi porast uvoza vina pri čemu je najveći dio uvoza iz zemalja okruženja. Neovisno o očekivanom
pristupu Hrvatske Europskoj uniji, i dalje se očekuje povećanje prodaje stranih vina na hrvatskom tržištu, a liberalizacija tržišta potaknut će i izvoz hrvatskih vina kod kojih su glavni nedostaci neodgovarajući marketing te mala proizvodnja. Cilj rada je utvrditi stupanj samodostatnosti Republike Hrvatske za grožđe i vino za razdoblje od 2000. do 2010. godine te primjenom trenda izračunati
samodostatnost u 2013. kao godini očekivanog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Rezultati istraživanja daju podlogu za kreatore poljoprivredne politike kod osmišljavanja mjera kojima je cilj povećanje stupnja samodostatnosti Hrvatske kod grožđa i vina.

Keywords

samodostatnost; grožđe; vino; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

76743

URI

https://hrcak.srce.hr/76743

Publication date:

30.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 4.105 *