Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Mikotoksini u hrani i njihov učinak na ljudsko zdravlje

Maja Peraica
Ana-Marija Domijan


Puni tekst: engleski pdf 100 Kb

str. 23-35

preuzimanja: 4.378

citiraj


Sažetak

Mikotoksini su metaboliti plijesni čija važnost za rast i razvoj plijesni nije razjašnjena. Ti spojevi vrlo različitih kemijskih struktura onečišćuju žitarice i druge namirnice osobito u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu plijesni. Čovjek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane, no u nekim slučajevima može doći do njihova udisanja, prolaska kroz kožu ili parenteralne izloženosti. Akutno i kronično oštećenje zdravlja zbog djelovanja mikotoksina naziva se mikotoksikoza, a za neke se mikotoksine pretpostavlja ili je dokazano da su karcinogeni za ljude. U ovom radu opisani su različite bolesti ili sindromi u ljudi koje uzrokuju alkaloidi ergota, aflatoksini, okratoksin A, 3-nitropropionska kiselina, trihoteceni, zearalenon i fumonizini. Iznesene su i procjene Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma o karcinogenosti pojedinih mikotoksina, kao i zakonski propisi o dopuštenim koncentracijama pojedinih mikotoksina u različitim namirnicama.

Ključne riječi

3-nitropropionska kiselina; aflatoksini; fumonizini; hrana; ljudi; mikotoksikoze; mikotoksini; okratoksin A; trihoteceni; zearalenon

Hrčak ID:

574

URI

https://hrcak.srce.hr/574

Datum izdavanja:

27.4.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.059 *