Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimizacija toplinskih parametara i konstruktivnih svojstava postrojenja za sterilizaciju mlijeka

Svetozar Stanišić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 745 Kb

str. 74-78

preuzimanja: 740

citiraj


Sažetak

Toplinska je obrada važan dio tehnološkog procesa pri proizvodnji steriliziranog mlijeka. Kvaliteta je mlijeka dobrim dijelom uvjetovana ispravnom toplinskom obradom. U cijeni je koštanja aseptičkog pakovanja mlijeka stavka toplinska obrada vidna. Zbog toga se toplinskoj ekonomiji i temperaturno-vremenskim parametrima rada postrojenja za sterilizaciju mlijeka treba posvetiti osobita pažnja. S povećanjem se proizvodnje steriliziranog mlijeka u aseptičkom pakovanju povećava interes za optimizaciju toplinske obrade mlijeka pri sterilizaciji mlijeka.

Ključne riječi

mlijeko; sterilizacija; postrojenje; optimizacija toplinskih parametara

Hrčak ID:

96784

URI

https://hrcak.srce.hr/96784

Datum izdavanja:

2.4.1975.

Posjeta: 1.288 *