Acta Adriatica, Vol. 53 No. 3, 2012.
Izvorni znanstveni članak
Akumulacija indikatorske bakterije Escherichia coli u dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenici (Ostrea edulis) u eksperimentalnim uvjetima
Slaven JOZIĆ
orcid.org/0000-0002-0671-2194
; Institut za oceanografiju i ribarstvo, P.P. 500, Split, Hrvatska
Mladen ŠOLIĆ
orcid.org/0000-0002-5486-0802
; Institut za oceanografiju i ribarstvo, P.P. 500, Split, Hrvatska
Nada KRSTULOVIĆ
; Institut za oceanografiju i ribarstvo, P.P. 500, Split, Hrvatska
Sažetak
U ovom radu istraživan je zajednički utjecaj temperature i saliniteta morske vode na akumuliranje bakterije Escherichia coli u dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenici (Ostrea edulis) u eksperimentalnim uvjetima pri različitim koncentracijama E. coli u morskoj vodi. Eksperimenti su provođeni u bazenima volumena 3000 L, u prirodnim rasponima temperatura (12°C, 18°C i 24°C) i
saliniteta (32 psu i 37 psu), karakterističnim za priobalje Jadranskog mora. U istraživanom rasponu koncentracija E. coli u morskoj vodi (4x10-4.6x103 EC/100 ml), zabilježena je brza akumulacija bakterija u školjkašima, a najviše koncentracije (prag) dosezane su u prvom satu kod dagnje i drugom satu kod kamenice. pri jednakim koncentracijama E. coli u morskoj vodi više maksimalne koncentracije E. coli zabilježene su kod dagnje. Utvrđena je jasna pozitivna povezanost između koncentracije E. coli u ambijentalnoj vodi i njene koncentracije u školjkašima (CR;concentration ratio-omjer koncentracija). Utvrđeno je također da je CR kontroliran temperaturom i salinitetom morske vode. Kod dagnje su promjene temperature značajno utjecale na promjene CR, dok su kod kamenice, osim temperature, na promjene CR značajno utjecale i promjene saliniteta. I kod dagnje i kod kamenice, zajednički učinak temperature i saliniteta bio je značajniji od njihovog pojedinačnog učinka. Najviše koncentracije E. coli u školjkašima za najmanje jedan red veličine su premašivale koncentracije u moru, dok je omjer najviših koncentracija u dagnjama i kamenicama bio u rasponu 7.7- 38.5.
Ključne riječi
Mytilus galloprvincialis; Ostrea edulis; Escherichia coli; omjer koncentracija; temperatura; salinitet
Hrčak ID:
97269
URI
Datum izdavanja:
30.12.2012.
Posjeta: 2.694 *