Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline

Josip Leto ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Centar za travnjaštvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Hrvoje Kutnjak
Marina Vranić
Ivana Čačić


Puni tekst: hrvatski pdf 224 Kb

str. 98-108

preuzimanja: 658

citiraj


Sažetak

Crvena djetelina je visoko produktivna, bjelančevinama bogata krmna kultura, a veći sadržaj “bypass” bjelančevina i probavljivija vlakna crvene djeteline osiguravaju više energije u obroku mliječnih goveda u odnosu na lucernu. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije sjemena tri kultivara crvene djeteline s dva soja Rhizobium leguminosarum bv. trifolii i košnje u dva različita stadija zrelosti na prinos suhe tvari (ST), te kemijski sastav crvene djeteline. Odgađanje košnje na početak cvatnje značajno je povećalo prinos ST kod dva od tri istraživana kultivara u godini sjetve, te kod svih kultivara u zadnjoj godini istraživanja. U sve tri godine istraživanja u početku cvatnje povećao se udio stabljike, a smanjio udio lista i cvata u odnosu na početak pupanja. Košnjom crvene djeteline u početku pupanja koncentracija sirovih bjelančevina (SB) bila je 15,4 % viša nego košnjom u početku cvatnje, dok razlike u sadržaju neutralnih (NDV) i kiselih detergent vlakana (KDV) nisu bile značajne. Kultivari crvene djeteline su pokazali značajna variranja u svim istraživanim svojstvima, dok bakterizacija nije značajno djelovala ni na jedno istraživano svojstvo crvene djeteline.

Ključne riječi

bakterizacija; crvena djetelina; kultivar; prinos; kemijski sastav

Hrčak ID:

102505

URI

https://hrcak.srce.hr/102505

Datum izdavanja:

24.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.163 *