Izvorni znanstveni članak
Mogućnost primjene headspace tehnike plinske kromatografije u analizi sastava arome polutvrdih i tvrdih sireva
Jovica Hardi
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, F. Kuhača 20, 31000 Osijek
Predrag Novaković
Sažetak
Metodom headspace tehnike plinske kromatografije analiziran je niz uzoraka sireva tipa trapist, prikupljen na jugoslavenskom tržištu, a načinjena je i usporedba s mađarskim i austrijskim sirevima istog tipa. Nakon komparativne analize kromatograma uočene su znatne razlike u sastavu arome pojedinih uzoraka. Kriteriji su bili ukupna aroma i broj i udio identificiranih lako hlapljivih sastojaka arome pojedinih uzoraka.
Ključne riječi
polutvrdi i tvrdi sirevi; plinska kromatografija; analiza sastava arome
Hrčak ID:
104623
URI
Datum izdavanja:
2.4.1987.
Posjeta: 1.954 *