Ethnologica Dalmatica, Vol. 1 , 1992.
Prethodno priopćenje
Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima
Zorica Šimunović-Petrić
; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zagreb, Etnološki zavod
Sažetak
Soparnik je karakteristično poljičko jelo, a sastoji se od dva komada tijesta koja se razvaljaju na dvije okrugle daske „sinije“. Na prvi komad tijesta stavi se nadjev od blitve, malo luka, soli i začini maslinovim uljem, a zatim preklopi s drugim komadom tijesta i zavrnu rubovi. Peče se na ognjištu i nakon toga se premaže tučenim češnjakom i maslinovim uljem. Jede se na Badnjak, u korizmi, na Veliki petak, zatim u vrijeme poljodjelskih radova i na proslavama. To je jelo vjerojatno nastalo pod orijentalnim utjecajem.
Ključne riječi
Hrčak ID:
109126
URI
Datum izdavanja:
10.4.1992.
Posjeta: 2.276 *