Izvorni znanstveni članak
Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus
Marijana Carić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Marić
Jovan Zec
Sažetak
Za proizvodnju fermentiranih mliječnih napitaka koriste se čiste ili miješane kulture Streptococcus i Lactobaccillus. Navedene bakterije transformiraju pod anaerobnim uvjetima laktozu u mliječnu kiselinu kao glavni proizvod ovog biokemijskog procesa. Nastala mliječna kiselina reagira sa kalcijem iz kalcij-kazeinatno-kalcij-fosfatnog kompleksa stvarajući laktate, čime prouzrokuje destabilizaciju kazeina pri pH = 5,3 i nastajanje gela (pri pH = 2,3-4,6).
Ključne riječi
mlijeko; Streptococcus thermophilus; bakteriofag
Hrčak ID:
109745
URI
Datum izdavanja:
1.12.1977.
Posjeta: 2.374 *