Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izučavanje tehnologije, konzerviranja i kvalitetnih vrijednosti mliječnih proizvoda malih gazdinstava brdsko-planinskog područja Bosne i Hercegovine

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
M. Perović


Puni tekst: hrvatski pdf 695 Kb

str. 145-150

preuzimanja: 658

citiraj


Sažetak

Autori su izučavali tehnologiju, konzerviranje i kvalitetu autohtonih proizvoda nekih gazdinstava Bosne i Hercegovine, poimenično travničkog sira, livanjskog sira i kajmaka. Na osnovi izučavanja došli su do zaključka da su to proizvodi s visokim procentom masti i dobre kvalitete. Prerada mlijeka u autohtone proizvode u brdsko-planinskom području ekonomski je opravdana.

Ključne riječi

mliječni proizvodi; tehnologija; konzerviranje

Hrčak ID:

109939

URI

https://hrcak.srce.hr/109939

Datum izdavanja:

2.5.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.453 *