Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prava aktivnost inulinaze iz Kluyveromyces marxianus ATCC 16045 i ravnoteža ugljika i dušika

Bernardo Onagar Yépez Silva-Santisteban ; Department of Food Engineering, FEA-University of Campinas, Campinas, SP, CEP 13083-970, CP 6121, Brazil
Attilio Covenrti ; Department of Chemical and Process Engineering »G.B. Bonino«, University of Genoa, Via Opera Pia 15, I–16145 Genoa, Italy
Francisco Maugeri Filhob ; Department of Food Engineering, FEA-University of Campinas, Campinas, SP, CEP 13083-970, CP 6121, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 153 Kb

str. 479-483

preuzimanja: 669

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 29 Kb

str. 479-483

preuzimanja: 212

citiraj


Sažetak

Kvasac Kluyveromyces marxianus ATCC 16045 šaržno je uzgajan na minimalnoj podlozi za maksimalnu proizvodnju inulinaze. Fermentirana podloga je pročišćena brzom proteinskom tekućinskom kromatografijom i ultrafiltracijom, pa je dobivena čista frakcija enzima. Pomocu SDS-PAGE elektroforeze izračunata je molekularna masa od 59 kDa, a mikro Kjeldahlovom metodom određivanja dušika procijenjena je prava aktivnost inulinaze od 879 IU/mg. Ti su rezultati zatim upotrijebljeni za postizanje ravnoteže u procesu fermentacije, što je dovelo do zaključka da se manje od 0,1 % izvora ugljika ili dušika iz podloge ugradilo u ekstracelularnu inulinazu oslobođenu pri različitim uvjetima uzgoja. Informacije dobivene ovim istraživanjem mogu se upotrijebiti za izradu prijedloga metaboličkih modela koji opisuju proizvodnju inulinaze s pomoću ovoga kvasca.

Ključne riječi

Hrčak ID:

110084

URI

https://hrcak.srce.hr/110084

Datum izdavanja:

15.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.637 *