Kratko priopćenje
Procjena postupaka za smanjenje tvrdoće srčike biljke Agave americana
José A. Ramírez
; Department of Food Science and Technology, U. A. M. Reynosa-Aztlán, Universidad Autónoma de Tamaulipas, Apdo. Postal 1015, 88700 Reynosa, Tamaulipas, México
Rocio C. Gómez-Ayala
; Department of Food Science and Technology, U. A. M. Reynosa-Aztlán, Universidad Autónoma de Tamaulipas, Apdo. Postal 1015, 88700 Reynosa, Tamaulipas, México
Cuauhtémoc Jacques-Hernández
; Centro de Biotecnología Genómica, Instituto Politécnico Nacional, 88700 Reynosa, Tamaulipas, México
Manuel Vázquez
; Área de Tecnología de los Alimentos, Departamento Química Analítica, Facultad de Veterinaria, Universidad de Santiago de Compostela – Campus de Lugo, E-27002 Lugo, Spain
Sažetak
Biljka Agave americana sadrži inulin kao rezervu ugljikohidrata, stoga je zanimljiva za ekstrakciju inulina prešanjem. Prinos je procesa malen zbog velike tvrdoće srčike. Cilj je ovoga rada procjena prethodne obrade radi smanjenja tvrdoće pri prešanju biljke. Ispitana je i optimirana obrada biljke vodom, s 1 % masenog udjela sumporne kiseline ili 1 % masenog udjela natrijeve lužine. Prethodna obrada srčike A. americana s 1 % sumporne kiseline smanjila je tvrdoću s 30000 g na 2000 g (sile kidanja). Dobiveni matematički model predviđa optimalnu obradu pri 84 °C tijekom 75 min. Obrada s 1 % sumporne kiseline omogućava dobivanje bijele srčike A. americana, dok se ostalim načinima obrade dobiva srčika žute boje. Ti rezultati omogućuju dobru alternativu za dobivanje proizvoda dodatne vrijednosti.
Ključne riječi
Hrčak ID:
110194
URI
Datum izdavanja:
15.12.2006.
Posjeta: 1.563 *