Izvorni znanstveni članak
Utjecaj različitih količina mliječnog praha na kvalitetu jogurta
Ružica Todorić
; RO "Novosadska mlekara", Novi Sad
Dubravka Bajić
Sažetak
Proizvodnja jogurta zauzima veoma značajno mjesto u industrijskoj proizvodnji mliječnih proizvoda kako u svijetu, tako i u nas. Potrošnja ovog proizvoda je u stalnom porastu, a usporedo s ovim primjećuju se i povećani zahtjevi na njegovu kvalitetu. Kao jedna od veoma važnih komponenata kvalitete, pored ostalih je i konzistencija proizvoda. Veoma često, bilo kao posljedica manjeg sadržaja suhe tvari u mlijeku, ili nekog drugog faktora, u tehnološkom procesu izrade, ne uspijeva se u industrijskoj proizvodnji postići željena i zadovoljavajuća konzistencija, pa se proizvođači najčešće odlučuju ovaj nedostatak u kvalitetu eliminirati dodatkom punomasnog ili obranog mliječnog praha.
Ključne riječi
jogurt; kvaliteta; mliječni prah
Hrčak ID:
115521
URI
Datum izdavanja:
1.7.1979.
Posjeta: 945 *