Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antimikrobni učinak fenolnog ekstrakta, eteričnog ulja i destilacijskog ekstrakta sjemenki biljke Alpinia katsumadai, te njihov utjecaj na modulaciju otpornosti bakterijskih sojeva

Jasna Kovač ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Neda Gavarić ; Department of Pharmacy, Medical Faculty, University of Novi Sad, Hajduk Veljkova 3, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Franz Bucar ; Institute of Pharmaceutical Sciences, Department of Pharmacognosy, University of Graz, Universitätsplatz 4, AT-8010 Graz, Austria
Sonja Smole Možina orcid id orcid.org/0000-0001-7949-8128 ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: hrvatski pdf 42 Kb

str. 248-254

preuzimanja: 295

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 209 Kb

str. 248-254

preuzimanja: 804

citiraj


Sažetak

Antimikrobna otpornost patogenih mikroorganizama predstavlja ozbiljan problem u proizvodnji hrane, a naročito zbog rastućeg broja multirezistentnih sojeva. Sve je veća potreba za novim i efikasnim antimikrobnim agensima i modulatorima otpornosti radi prevladavanja ovog problema, pri čemu biljke predstavljaju bogat izvor takvih spojeva. U ovom je radu ispitan antimikrobni učinak fenolnog ekstrakta, eteričnog ulja i destilacijskog ekstrakta sjemenki biljke Alpinia katsumadai, te njihov utjecaj na modulaciju otpornosti sojeva Campylobacter jejuni i Staphylococcus aureus. Ekstrakt sjemenki i postdestilacijski ekstrakt imali su relativno snažan antimikrobni učinak na bakteriju C. jejuni, dok je bakterija S. aureus pokazala veću otpornost. Fenolni ekstrakt, eterično ulje i destilacijski ekstrakt A. katsumadai u kombinaciji sa svim ispitanim antimikrobnim agensima (ciprofloksacin, eritromicin, triklosan, soli žučne kiseline i etidijev bromid) uspješno su modulirali otpornost svih sojeva C. jejuni. Učinak je ekstrakata i eteričnog ulja na bakteriju S. aureus ovisio o bakterijskom soju i primjenjenom antimikrobnom agensu, ali je uspješno smanjena otpornost svih sojeva na soli žučne kiseline. Eterično je ulje sjemenki biljke A. katsumadai potaklo akumulaciju etidijevog bromida unutar bakterijskih stanica, čime je dokazano da se može upotrijebiti kao inhibitor efluksne pumpe bakterija C. jejuni i S. aureus.

Ključne riječi

antimikrobni učinak; antimikrobna otpornost; modulacija otpornosti; ekstrakt sjemenki biljke Alpinia katsumadai; eterično ulje; inhibicija efluksa

Hrčak ID:

122379

URI

https://hrcak.srce.hr/122379

Datum izdavanja:

15.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.385 *