Poljoprivreda, Vol. 20 No. 2, 2014.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ HRANJIVE PODLOGE I TEMPERATURE NA RAZVOJ SCLEROTINIA SCLEROTIORUM
Ivan Mikić
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvonko Radan
; Fermopromet d.d., Srednja 12, Novi Bezdan, 31322 Baranjsko Petrovo Selo
Jasenka Ćosić
orcid.org/0000-0002-8839-1813
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Karolina Vrandečić
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj hranjive podloge (krumpir dekstrozni agar (PDA), podloga od mrkve) i temperature (15, 22 i 30ºC) na rast i razvoj micelija i formiranje sklerocija gljive Sclerotinia sclerotiorum. Istraživanje je provedeno u laboratorijskim uvjetima 2013. godine. Statističkom obradom podataka utvrđeno je da podloga i temperatura značajno utječu na porast micelija i formiranje sklerocija. Utvrđen je statistički značajno bolji razvoj micelija na PDA podlozi te na temperaturama 15 i 20ºC, nego na drugom ispitivanom supstratu i temperaturi 30ºC. Sklerociji su se, također, formirali samo na PDA podlozi i na dvije niže temperature. Sklerociji formirani na 15ºC bili su veći od sklerocija formiranih na 20ºC.
Ključne riječi
Sclerotinia sclerotiorum; PDA; podloga od mrkve; temperatura
Hrčak ID:
131486
URI
Datum izdavanja:
22.12.2014.
Posjeta: 2.032 *