Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0102

Utjecaj sezone i vremena mužnje na svojstva i sastav masnih kiselina u mlijeku na različitim farmama mliječnih krava

Tulay Ozcan orcid id orcid.org/0000-0002-0223-3807 ; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Erkan Yaslioglu ; Uludag University, Department of Biosystems Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Ilker Kilic ; Uludag University, Department of Biosystems Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Ercan Simsek ; Uludag University, Department of Biosystems Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey


Puni tekst: engleski pdf 288 Kb

str. 9-17

preuzimanja: 1.666

citiraj


Sažetak

U radu je istražen sastav masnih kiselina i fizikalno-kemijski sastav mlijeka ljetnog i zimskog perioda, te različitih termina mužnje sa 3 mliječne farme. Fizikalno-kemijska svojstva varirala su s obzirom na korištene različite strategije hranidbe na farmama. Najniže vrijednosti ukupne masti i proteina uočene su u zimskom razdoblju s najvišim sadržajem masti jutarnje mužnje. Skupine masnih kiselina (MK), odnosno zasićene (SAFA), mononezasićene (MUFA) i polinezasićene (PUFA) utvrđene su zajedno s pojedinačnim kiselinama kratkih i dugih lanaca. Glavne masne kiseline bile su miristinska, palmitinska, stearinska i oleinska kiselina. U ljetnim je mjesecima sadržaj nezasićenih masnih kiselina veći od zasićenih masnih kiselina. Može se zaključiti da je sastav masnih kiselina i kvaliteta mlijeka znatno ovisila o uzgoju, hranidbenoj strategiji i mužnji.

Ključne riječi

mlijeko; masne kiseline; sezona; vrijeme mužnje

Hrčak ID:

133530

URI

https://hrcak.srce.hr/133530

Datum izdavanja:

28.1.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.618 *