Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3846

Izolacija i karakterizacija bakteriocina i faktora promicanja agregacije u soju bakterije Lactococcus lactis ssp. lactis BGBM50

Nemanja Mirkovic ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Zorica Radulovic ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Gordana Uzelac ; Institute of Molecular Genetics and Genetic Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Jelena Lozo ; Faculty of Biology, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Dragojlo Obradovic ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Ljubisa Topisirovic ; Institute of Molecular Genetics and Genetic Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Milan Kojic ; Institute of Molecular Genetics and Genetic Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 414 Kb

str. 237-242

preuzimanja: 397

citiraj


Sažetak

Bakterija mliječno-kiselog vrenja Lactococcus lactis ssp. lactis BGBM50, koja ima sposobnost proizvodnje faktora što potiče agregaciju stanica te bakteriocina G, izolirana je iz tradicionalno proizvedenog polutvrdog sira iz sela Žanjic, Crna Gora. Soj BGBM50 sadržava brojne plazmide različitih veličina. Uklanjanjem plazmida dokazano je da su geni za proizvodnju bakteriocina locirani na plazmidu pBM140, dugom 140 kb. PCR analizom pomoću početnica specifičnih za gene odgovorne za sintezu bakteriocina Q i G dobiveni su produkti očekivane duljine. Osim toga, nakon uklanjanja plazmida iz soja BGBM50 dobiveni su derivati izmijenjenih fenotipova, među kojima i soj BGBM50-34, koji je zadržao sposobnost sinteze bakteriocina, ali je poboljšao sposobnost agregacije.

Ključne riječi

bakteriocin G iz mliječno-kiselih bakterija; faktor promicanja agregacije; uklanjanje plazmida

Hrčak ID:

140240

URI

https://hrcak.srce.hr/140240

Datum izdavanja:

23.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.593 *