Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ DODATKA SELENA U HRANU OVACA I JANJADI NA PROIZVODNA SVOJSTVA I EKSTERIJERNE ODLIKE JANJADI
Josip Novoselec
orcid.org/0000-0001-9763-3522
; Department for Animal Husbandry, Faculty of Agriculture, University of J.J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner
; Department for Animal Husbandry, Faculty of Agriculture, University of J.J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Željka Klir
orcid.org/0000-0003-4078-6864
; Department for Animal Husbandry, Faculty of Agriculture, University of J.J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Ivica Matanić
Zvonko Antunović
; Department for Animal Husbandry, Faculty of Agriculture, University of J.J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka selena (organskog, anorganskog) u krmnu smjesu visoko gravidnih ovaca i ovaca u laktaciji na proizvodna svojstva i eksterijerne odlike njihove janjadi. Istraživanje je provedeno na 30 Merinolandšaf ovaca i janjadi. Obrok kontrolne skupine ovaca i janjadi (skupina I) bio je sastavljen od 300 g/danu/životinji krmne smjese bez dodatka selena te
150 g/danu/životinji ječma i sijena lucerne kojeg su imale ad libitum. U krmnu smjesu II skupine dodano je 0,3 mg/kg Selplexa®, a u treću ista količina natrij selenita. Prosječna tjelesna masa janjadi u dobi od 23 dana bila je značajno (P<0,05) veća u skupini s dodatkom anorganskog selena u odnosu na kontrolnu. Dodatak anorganskog (P<0,01) ili organskog (P<0,05) selena vodi značajno boljim eksterijernim odlikama u janjadi prosječne dobi od 63 dana u odnosu na kontrolnu skupinu janjadi. Značajno bolji (P<0,05) indeksi tjelesnih proporcija i tjelesne mase utvrđeni su u mlađe janjadi čije su majke a i oni imali dodatak anorganskog selena u krmnoj smjesi. Indeksi anamorfoznosti, tjelesne kondicije i mišićavosti su značajno (P<0,05) bolji u starije janjadi čije su majke a i oni imali dodatak organskog selena u krmnoj smjesi. Rezultati upućuju da izvor selena u krmnoj smjesi u ovom istraživanju ima ograničavajući potencijal u poboljšanju proizvodnih svojstava janjadi osobito ukoliko prethodno nije prisutan veliki nedostatak, već samo manjak selena.
Ključne riječi
ovce; janjad; selen; proizvodna svojstva; eksterijerne odlike
Hrčak ID:
160809
URI
Datum izdavanja:
23.6.2016.
Posjeta: 2.184 *