Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 37 No. 3, 2014.
Izvorni znanstveni članak
Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuka
Martina Skendrović Babojelić
; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Patrik Korent
; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Zoran Šindrak
; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Tomislav Jemrić
; Zavod za voćarstvo, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Sažetak
Istraživana su pomološka svojstva i kakvoća plodova najzastupljenijih tradicionalnih sorata jabuka s područja općine Topusko. Determinacijom je utvrđeno da se radilo o plodovima sorata ‘Bobovec’, ‘Božićnica’, ‘Citronka’, ‘Lijepocvjetka’ i ‘Zlatna zimska parmenka’. Nakon provedenih fizikalnih i kemijskih analiza, utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju po istraživanim svojstvima. Najveća masa, visina i širina ploda izmjerena je kod sorte ‘Lijepocvjetka’, a najmanja kod sorte ‘Bobovec’. Najveću tvrdoću ploda imala je sorta 'Citronka’, a najmanju ‘Lijepocvjetka’. Plodovi ‘Zlatne zimske parmenke’ imali su najveći udio topljive suhe tvari, a plodovi ‘Božićnice’ najmanju. Plodovi sorata ‘Lijepocvjetka’, ‘Bobovec’ i ‘Zlatna zimska parmenka’ imali su značajno viši udio ukupnih kiselina u odnosu na plodove druge dvije sorte.
Zbog različitosti pomoloških svojstava, kakvoće plodova i otpornosti na nepovoljne abiotske i biotske čimbenike, tradicionalne je sorte važno očuvati kao izvor genetske varijabilnosti te kao čimbenik bioraznolikosti područja u kojem rastu.
Ključne riječi
jabuka; genetska varijabilnost; pomološka svojstva; kakvoća ploda
Hrčak ID:
162713
URI
Datum izdavanja:
2.5.2014.
Posjeta: 3.063 *