Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ U SMJESE DODANIH POLIZYMᴿ PREPARATA NA PERFORMANCU BROJLERA*

Gordana Kralik ; Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Đuro Senčić ; Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Zlata Maltar ; Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Božo Mandić ; DP "Belje", Osijek, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 2.620 Kb

str. 47-57

preuzimanja: 245

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja bila je da se ustanovi utjecaj dodavanja polienzimskih preparata (1. skupini kontrola,2. skupina Polizymᴿ, 3. skupina Potizymᴿ-G i 4. skupina Polizymᴿ-BX) na tovna i klaonička svojstva pilića. lstraživanje je započeto s 200 jednodnevnih seksiranih pilića muškog spola provenijencije Avian K-24 a trajalo je do dobi pilića 42 dana. Prosječna živa masa kontrolne skupine pilića iznosila je 2075 g, a prosječne mase pokusnih skupina pilića bile su 2117 g, 2144 g i 2160 g. Konverzija hrane istim redoslijedom je iznosila: 2050 g : 1963 g, 1990 i 1971 g. lzračun proizvodnog broja, prosječnih stopa i faza rasta u tovu potvrđuje učinkovitost dodanih polienzimskih preparata u smjesu. Najbolji učinci postignuti su dodavanjem Polizymᴿ preparata u smjese za tovne piliće. lstraživanjem kakvoće trupova i fizikalno-kemijskih svojstava mišića prsa i nadbataka ustanovljeno je da su dodani polienzimski preparati u smjese utjecali na tvorbu mesa zadovoljavajuće kakvoće.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164777

URI

https://hrcak.srce.hr/164777

Datum izdavanja:

15.4.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 947 *